PTYSIE,TORTY SŁONE

Ptysie. W kuchni polskiej ptysie znane są od dość dawna, choć po­dawane z nadzieniem słonym dopiero teraz zadomowiły się na na­szych stołach. Jest to potrawa atrakcyjna i dość tania, dlatego warto ją spopularyzować. Ptysie mają jeszcze tę zaletę, że można je przy­gotować wcześniej (również nadzienie), a dopiero przed samym po­daniem zagrzać w piekarniku. Ich smak, w ramach każdego prze­pisu, zależy w znacznej mierze od zdolności i pomysłowości przy­gotowującego tę potrawę. Torty słone. Dopiero ostatnio wypieki te zdobyły sobie popular­ność na naszych stołach, a zawdzięczają to łatwości wykonania, dostępności produktów oraz atrakcyjnemu smakowi i wyglądowi. Istnieje wiele odmian słonych tortów, które podane na uroczysty obiad lub kolację są chętnie spożywane. Można je uważać za pier­wsze danie (zamiast zupy), mogą być także podawane jako danie samodzielne, ale wtedy koniecznie z surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone