SPOŻYWANIE JAJ

Spożywanie jaj suro­wych nie jest wskazane również z tego względu, że uniemożliwiają one działanie jednej z witamin. Najłatwiej strawne są jaja ubite na parze, również lekko strawne są jaja ugotowane na twardo lub półmiękko, ciężej strawne są jaja smażone i faszerowane. Jaja są produktem spożywczym mającym duże znaczenie w żywieniu, zwłaszcza rekonwalescentów. Można z nich sporządzać dania lekko strawne, pełnowartościowe, nie obciążające przewodu pokarmo­wego, pobudzające apetyt i wysoce odżywcze.Oprócz swoich wartości odżywczych jaja mają własności sklejające, spulchniające i zagęszczające, wykorzystywane przy sporządzaniu wielu potraw (np. spulchnianie ciasta przez dodanie piany z białek do przygotowanej masy).

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone