STEK CIELĘCY A’LA MONOPOL

Stek cielęcy „a la Monopol” 50 dkg cielęciny bez kości (frykando), 2 dkg mąki, tłuszcz, 5 dkg cebuli, 8 dkg selera, 8 dkg pietruszki,15 dkg pieczarek, 150 ml śmietany, 3 dkg groszku konserwowego, natka pietruszki, sól, pieprz i przyprawa do zup do smakuMięso umyć, zdjąć b.łonę, pokrajać w poprzek włókien na porcje, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą. Następnie formować ręką, nożem nadając im kształt okrągły i grubość 1,5 cm, posypać przyprawami i mąką, smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Warzywa i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć, skropić wodą i dusić do miękkości na małym ogniu. Pod koniec duszenia wlać śmietanę i dodać groszek oraz posiekaną natkę pietruszki. Następnie zalać steki, dusić kilka minut, dopra­wić do smaku. Podawać z ziemniakami i zieloną sałatą.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone