Stosujmy w naszej kuchni pieczywo pełnoziarniste

Większość obecnie dostępnego w naszych sklepach czy supermarketach pieczywa to białe pieczywo, lekkie, puszyste bułeczki – często sprawiające wrażenie, jakby były nadmuchane. Generalnie im bardziej białe pieczywo i im bardziej pachnie, tym więcej zawiera w sobie środków chemicznych, polepszaczy – takie pieczywo nie posiada prawie żadnych wartości dla organizmu. Dlatego specjaliści od żywienia apelują o jedzenie pieczywa pełnoziarnistego, które posiada nieocenione właściwości dla organizmu człowieka. Przede wszystkim znakomicie wpływa na prace naszych jelit, a to z uwagi na duże ilości błonnika – nie będzie problemów z zaparciem. Kolejny pozytywny aspekt takiego rodzaju pieczywa to wspomaganie pracy układu krążenia, a co za tym idzie – zmniejszenie możliwości wystąpienia zawału serca czy też udaru mózgu. Jeśli w pieczywie zawarte są otręby owsiane, wpływa to na obniżenie się w organizmie poziomu cholesterolu, co z kolei zapobiega wystąpieniu miażdżycy – obecnie bardzo powszechnej, a jednocześnie niebezpiecznej choroby.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

© Wszelkie prawa zastrzeżone