Suszone owoce smaczną i zdrową przekąską

Na naszym rynku od jakiegoś czasu znajdujemy sporo suszonych i kandyzowanych owoców. Suszone figi, żurawina, daktyle, morele stanowią znakomitą alternatywę dla osób lubiących drobne przekąski w ciągu dnia. Suszone w słońcu owoce nie tracą swoich właściwości, zawierają cukier owocowy, czyli fruktozę i sporo bardzo ważnych dla organizmu człowieka związków mineralnych i witamin. Suszone morele mają dużą ilość witaminy A, oraz wapnia, fosforu, potasu. Suszone figi to również znakomite źródło fosforu, wapnia, potasu oraz największa pośród bakalii ilość błonnika. Obniżają poziom złego cholesterolu, polepszają trawienie. Suszone śliwki mają dobry wpływ na przemianę materii, polecane są osobom odchudzającym się – spora ilość błonnika zapewnia uczucie sytości. Zawierają dużą ilość potasu, który przeciwdziała podwyższeniu ciśnienia krwi. Żurawina zawiera sporą ilość witaminy C, również ułatwia trawienie. Ze względu na swoje właściwości, suszone owoce mogą zastąpić owoce świeże zimą, do których dostęp jest ograniczony. Suszone owoce znakomicie komponują się z wieloma sosami, mięsami, jako dodatki do ciast.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

© Wszelkie prawa zastrzeżone