SZASZŁYKI Z NERKI CIELĘCEJ I WĄTRÓBKI

Szaszłyk z nerki cielęcej i wątróbki. 25 dkg wątróbki cielęcej, mleko, 20 dkg nerki cielęcej, 20 dkg pieczarek (małych), 10 dkg cebuli, 2 dkg mąki, tłuszcz, sól, pieprz i przyprawa myśliwska do smaku. Wątróbkę opłukać, osączyć, usunąć błonę, zalać mlekiem i pozo­stawić w chłodnym miejscu na 2 godziny. Nerkę umyć, przekra- jać wzdłuż na połówki, zalać wodą i pozostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu. Następnie wątróbkę i nerkę pokrajać: wątróbkę w kwadraty o bokach 4 cm i grubości 0,5 cm, a nerki w plastry gru­bości 0,5 cm. Pieczarki i cebulę oczyścić, opłukać. Plastry wątróbki nabijać na szpadki na przemian z nerkami, pieczarkami i plastrami cebuli, posypać przyprawami i mąką, usmażyć z obu stron.Podawać z ryżem i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone