SZNYCEL CIELĘCY A’LA MILANAISE

Sznycel cielęcy „a la Milanaise”50 dkg cielęciny bez kości (frykando), 2 dkg mąki, tłuszcz, 10 dkg pieczarek, 5 dkg cebuli, 4 dkg tłuszczu do zasmażki, 2 dkg mąki, 250 ml wywaru z kości, j 3 dkg koncentratu pomidorowego, 4 dkg groszku konserwowego, 50 ml śmietany, 5 dkg ogórków  , makaron domowy ugotowany,5 dkg sera żółtego,sól, pieprz, tymianek, czosnek,przyprawa do zup do smaku .Mięso umyć, zdjąć błonę, pokrajać w poprzek włókien na porcje, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, uformować tasakiem i ręką prostokątne sznycle o grubości 1-1,5 cm, posypać przyprawami i mąką, zrumienić z obu stron. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować, dodać kon­centrat pomidorowy i pieczarki, gotować kilka minut, połączyć z groszkiem, śmietaną, pokrajanymi w półplasterki ogórkami, doprawić do smaku. Na okrągłym półmisku żaroodpornym nało­żyć stożkowato makaron, wkoło obłożyć sznyclami, połać sosem, posypać startym serem i zapiec.Podawać z zieloną sałatą.

 

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂