SZNYCLE I RUMSZTYKI

Sznycle wieprzowe lub cielęce wycina się z frykanda ukośnie w poprzek włókien, potem rozklepuje tłuczkiem zwilżonym wodą i za pomocą noża i dłoni formuje sznycle o kształcie owalnym. Befsztyki otrzymuje się przez wykrawanie grubych kawałków mięsa z polędwicy wołowej lub końskiej. Mięso lekko się rozbija na gru­bość 2 cm, formując krążki.Rumsztyki przyrządza się z rostbefu, polędwicy lub wołowiny zrazowej. Wykrawany w poprzek włókien płat mięsa należy lekko roz klepać tłuczkiem zwilżonym wodą i uformować prostokątne rum sztyki nożem.Medaliony, zrazy cielęce, wieprzowe lub baranie wykrawa się z frykanda, rozklepuje tłuczkiem zwilżonym wodą do grubości 1,5-2 cm następnie za pomocą ręki i noża nadaje im się kształt okrągły. 

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone