TARTELETKI,VOL-AU-VENT
Tarteletki. Danie to wykonuje się z ciasta kruchego lub półkruchego, którym wylepia się karbowane foremki w kształcie łódki (długość ok. 10 cm, szerokość 5 cm w środkowej części i głębokość 1,5-2 cm). Następnie tarteletki piecze się w gorącym piekarniku, wyjmuje z foremki i nadziewa różnego rodzaju farszami, np. z grzybów, serów, warzyw, mięs itp. Zależnie od rodzaju farszu, tarteletki podaje się jako małą elegancką przystawkę lub jako samodzielne danie śniadaniowe albo kolacyjne. Tarteletki, dzięki swojemu atrakcyjnemu wyglądowi, przyciągają oczy, zaostrzają apetyt, stanowiąc jednocześnie doskonałą dekorację stołu. Vol-au-vent. Wynalazcą tej potrawy był jeden z najsłynniejszych kuchmistrzów francuskich – Antoine Careme (1784-1833). Przyrządzenie vol-au-vent nie jest zbyt trudne, ale wymaga pewnej wprawy. Kto ma doświadczenie w przyrządzaniu ciasta francuskiego może śmiało przystąpić do dzieła. Przed upieczeniem vol- -au-vent należy przygotować odpowiednie nadzienie z jarzyn, grzybów, ryb, mięsa itp. Potrawę tę podaje się jako samodzielne danie lub przystawkę.
Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: