TARTELETKI,VOL-AU-VENT

Tarteletki. Danie to wykonuje się z ciasta kruchego lub półkruchego, którym wylepia się karbowane foremki w kształcie łódki (długość ok. 10 cm, szerokość 5 cm w środkowej części i głębokość 1,5-2 cm). Następnie tarteletki piecze się w gorącym piekarniku, wyjmuje z fo­remki i nadziewa różnego rodzaju farszami, np. z grzybów, serów, warzyw, mięs itp. Zależnie od rodzaju farszu, tarteletki podaje się jako małą elegancką przystawkę lub jako samodzielne danie śnia­daniowe albo kolacyjne. Tarteletki, dzięki swojemu atrakcyjnemu wyglądowi, przyciągają oczy, zaostrzają apetyt, stanowiąc jedno­cześnie doskonałą dekorację stołu. Vol-au-vent. Wynalazcą tej potrawy był jeden z najsłynniejszych kuchmistrzów francuskich – Antoine Careme (1784-1833). Przy­rządzenie vol-au-vent nie jest zbyt trudne, ale wymaga pewnej wprawy. Kto ma doświadczenie w przyrządzaniu ciasta francus­kiego może śmiało przystąpić do dzieła. Przed upieczeniem vol- -au-vent należy przygotować odpowiednie nadzienie z jarzyn, grzy­bów, ryb, mięsa itp. Potrawę tę podaje się jako samodzielne danie lub przystawkę.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone