TIFTELE

Tiftele 6-8 dkg bułki czerstwej, mleko, 40 dkg cielęciny bez kości, 6 dkg cebuli, jajko, natka pietruszki,2 dkg mąki do otaczania, tłuszcz, 2 dkg grzybów suszonych, 150 ml śmietany, 1 dkg mąki, sól i pieprz do smaku.Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Mięso umyć, zemleć razem z bułką oraz cebulą, wymieszać z jajkiem i posiekaną natką pie­truszki, doprawić do smaku. Z przygotowanej masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, otaczać w mące i smażyć ze wszystkich stron na jasnozłoty kolor. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, drobno posiekać, dodać do mięsa razem z wywarem z grzybów oraz śmietaną wymieszaną z mąką i dusić kilka minut, doprawić do smaku.Podawać z ziemniakami z wody i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone