TORT A’LA DOBRA GOSPODYNI I PO WROCŁAWSKU

Tort z pieczarkami „a la dobra gospodyni”. Ciasto j 30 dkg mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jaja, 25 dkg masła lub margaryny, sól Nadzienie: 1/2 kg pieczarek, tłuszcz, sól i pieprz,. 5 dkg ketchupu, 10 dkg sera żółtego. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, utrzeć z jajami, wlewać cienkim strumieniem gorący tłuszcz dokładnie ucierając, posolić, przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem, wsta­wić do gorącego piekarnika i piec około 45 minut. W połowie pie­czenia wyjąć, obłożyć pieczarkami, polać ketchupem, posypać startym serem.Tort z pieczarkami po wrocławsku.Ciasto maślane: 5 dkg mąki, 25 dkg mada lub margaryny; ciasto podstawowe: 20 dkg mąki,1/2 jajka, woda, łyżeczka octu, sól.Obłożenie: 40 dkg pieczarek, 10 dkg cebuli, tłuszcz,natka pietruszki, 2-3 jaj, sól i pieprz do smaku, 10 dkg sera żółtego. Ciasto przygotować i podpiec jak na tort z grzybami. Pieczarki i cebulę oczyścić, opłukać, pokrajać w półplasterki, usmażyć, wy­mieszać z posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Rozło­żyć na cieście, wlać roztrzepane jaja, posypać przyprawami i startym serem, piec około 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone