TORT Z GRZYBAMI

Ciasto maślane: 5 dkg mąki, 25 dkg masła lub margaryny; ciasto podstawowe: 20 dkg mąki,1/2 jaja, woda, łyżeczka octu, sól Nadzienie: 60-80 dkg grzybów świeżych,10 dkg cebuli, tłuszcz, 100 ml śmietany, 2 żółtka,15 dkg sera żółtego, 1/2 jajka do smarowania, ketchup.Z ciasta maślanego i podstawowego przygotować ciasto francuskie, rozwałkować na grubość 4-5 mm, wyłożyć tortownicę tak, aby przykryte były również boki na wysokość 3-4 cm, nakłuć widelcem. Podpiec w bardzo gorącym piekarniku (około 250°Q, a gdy ciasto zacznie się rumienić, wyjąć z piekarnika. Grzyby umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki Cebulę obrać, opłukać, drobno po­krajać, usmażyć, dodać grzyby, dusić do miękkości często miesza­jąc. Pod koniec duszenia wlać śmietanę. Grzyby wymieszać z żółt­kami i startym serem, doprawić do smaku. Przygotowane nadzienie rozłożyć na podpieczonym cieście, przykryć krążkiem ciasta, po­smarować rozmąconym jajkiem, skropić ketchupem i upiec. Podawać z surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone