TOURNEDOS A’LA ROSSINI

Tournedos „a la Rossini” 50 dkg polędwicy (środkowa część), 2 dkg mąki, tłuszcz, bułka wrocławska na grzanki, 15 dkg pieczarek, 15 dkg wątróbki z drobiu, sól i pieprz do smaku. Polędwicę umyć, zdjąć błonę, pokrajać w plastry (trzy na porcję), posypać przyprawami i mąką, usmażyć z obu stron na silnie roz­grzanym tłuszczu, tak aby wewnątrz mięso było różowe. Bułkę okrajać ze skórki, pokrajać na kromki grubości 2 cm, usmażyć z obu stron. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć. Wątróbkę opłukać, obrać z błon, usmażyć. Polędwicę ułożyć na grzankach, przykryć wątróbką, spiąć wykałaczką, po­sypać przyprawami i pieczarkami.Podawać z frytkami, kalafiorem, szparagami, surówkami oraz sosem maderowym.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone