VOL-AN-VENT PO KAPITAŃSKU

Ciasto maślane: 5 dkg mąki, 25 dkg masła lub margaryny; ciasto podstawowe: 20 dkg mąki,1/2 jaja, woda, łyżeczka octu, sól.Nadzienie: 20 dkg pieczarek, tłuszcz, puszka sardynek,10 dkg sera żółtego, 5 dkg ketchupu, natka pietruszki, sól, pieprz i sok cytrynowy do smaku, jajko do smarowania, 2 dkg bulki tartej i 4 dkg mada lub margaryny do polania.Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wystu­dzić, wymieszać z rozdrobnionymi sardynkami, startym serem, ketchupem i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smarku. Z ciasta maślanego i podstawowego przygotować ciasto francuskie, rozwałkować na grubość 0,5 cm, wykrawać specjalną foremką krążki średnicy 7 cm. Połowę wyciętych krążków posmarować roz­mąconym jajkiem. W pozostałych krążkach wyciąć środki o śred­nicy 4 cm. Otrzymane pierścienie ułożyć na całych krążkach, po­smarować jajkiem, ułożyć luźno na blasze i upiec w gorącym pie­karniku razem z wyciętymi środkami. Do ciepłych vol-au-vent nałożyć przygotowane nadzienie, przykryć wyciętymi środkami, po- ;j lać z rumienioną bułką tartą wymieszaną z roztopionym masłem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone