WARZYWA DO MIĘSA

Jeżeli woda nadmiernie wyparowała, to należy do­lać wrzątku (nie zimnej wody). Podczas gotowania wysoka tempe­ratura powoduje ścinanie białka na powierzchni mięsa, a tym sa­mym nie pozwala sokom na wypłynięcie do wywaru. Włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler, pora, cebulę, kapustę) dodaje się pod koniec gotowania. Do gotowania baraniny i mięs wędzonych dodaje się czosnek. Do cielęciny, poza warzywami, można dodać selery naciowe lub nać pietruszki. Oprócz warzyw do gotowania mięs konieczne są przyprawy korzenne oraz zioła (pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cząber, estragon, kolendra, majeranek, jałowiec, bazylia). Czas gotowania mięsa wynosi 1-2,5 godzin, zależnie od rodzaju mięsa i wielkości kawałków, które nie powinny być zbyt małe, ale też nie cięższe niż 2,5 kg.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone