WĄTROBA CIELĘCA A’LA NELSON

Wątróbka cielęca „a la Nelson” 40 dkg wątróbki cielęcej, mleko, 2 dkg mąki, tłuszcz, 60-80 dkg ziemniaków, 3 dkg grzybów suszonych,2 dkg masła lub margaryny do zasmażki, 2 dkg mąki, 150 ml rosołu, 50 ml śmietany, natka pietruszki, sól, pieprz i przyprawa do zup do smaku.Wątróbkę opłukać, osączyć, usunąć błonę, zalać mlekiem i po­zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Następnie wyjąć, osączyć, pokrajać ukośnie w cienkie płaty, posypać pieprzem i mąką, zrumienić z obu stron. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzą­cą osoloną wodą, ugotować na półmiękko, odcedzić, przestudzić, pokrajać w cząstki. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i posiekać. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, roz­prowadzić zimnym rosołem i wywarem z grzybów (100 ml), zago­tować szybko mieszając trzepaczką, gotować około 10 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania wlać śmietanę, doprawić do smaku. Ziemniaki ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu na przemian z wątróbką, tak aby ziemniaki były na spodzie i wierz­chu, przesypując jednocześnie grzybami, przyprawami i posiekaną natką pietruszki, zalać sosem i zapiec.Podawać z surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone