WĄTRÓBKA CIELĘCA Z GRZYBAMI

Wątróbka cielęca z grzybami 40 dkg wątróbki cielęcej, mleko, 2 dkg mąki, tłuszcz,1/2 kg grzybów świeżych, 4 dkg orzechów włoskich bez łupin, 10 dkg ketchupu, natka pietruszki, sól,pieprz do smaku.Wątróbkę opłukać, usunąć błonę, zalać mlekiem i pozostawić w chło­dnym miejscu na kilka godzin. Następnie wyjąć z mleka, osączyć, pokrajać ukośnie w cienkie plastry o grubości 1,5 cm, posypać pieprzem i mąką, zrumienić z obu stron na silnie rozgrzanym tłusz­czu. Grzyby umyć, osączyć, pokrajać w plasterki, podsmażyć ciągle mieszając. Orzechy sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, posie­kać, dodać do grzybów razem z ketchupem i posiekaną natką pie­truszki, obłożyć wątróbkę, dusić kilka minut, doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂