WITAMINY W MIĘSIE

Mięso zawiera niewiele składników mineralnych, stosunkowo najwięcej zawiera mięso żelaza i fosforu, a najmniej wapnia.Witaminy są obecne w mięsie w większych ilościach niż sądzono dawniej. Mięso jest źródłem witamin z grupy B, przy czym najwię­cej jest ich w mięsie wieprzowym.  Witamina A znajduje się głównie w wątrobie, a także w mięsie tłustym, zwłaszcza pod koniec lata. Natomiast witamina C występuje w mięsie w małych ilościach. Węglowodanów zawiera mięso bardzo mało. Dlatego też dania I mięsne muszą być uzupełniane potrawami zawierającymi duże [ilości węglowodanów, takimi jak: kasze, ryż, makarony, ziemniaki, i a także surówki i sałatki jarzynowe.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone