WOŁOWINA „HU-HU” I PO BURGUNDZKU

Wołowina „Hu-Hu”60 dkg wołowiny bez kości (łopatka, krzyżowa, pręga),2 dkg mąki, tłuszcz, 15 dkg cebuli, 2 grzyby suszone, sól, pieprz, ziele angielskie, curry, musztarda, papryka mielona, cayenne, czosnek i cukier do smaku.Mięso umyć, wyżyłować, pokrajać w kostkę, posypać solą i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną,pokrajaną w kostkę cebulą, skropić wodą, dodać namoczone i po­krajane w paseczki grzyby, dusić do miękkości. Pod koniec dusze­nia dodać przyprawy. Podawać z ziemniakami drążonymi i zieloną sałatą.Wołowina po burgundzku 50 dkg wołowiny bez kości (łopatka, krzyżowa, pręga),1 dkg mąki, tłuszcz, 10 dkg cebuli, 15 dkg pieczarek,6-8 dkg słoniny, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, sól, pieprz i tymianek do smaku.Mięso umyć, wyżyłować, pokrajać w kostkę, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą dusić na małym ogniu pod przykryciem. Cebulę i pieczarki oczyś­cić, opłukać, pokrajać w paseczki. Słoninę pokrajać w paseczki, częściowo stopić, dodać cebulę i pieczarki, usmażyć, połączyć z mię­sem, winem oraz pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością zimnej wody, dusić kilka minut, doprawić do smaku.Podawać z kluskami i zieloną sałatą.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone