WOŁOWINA Z KURKAMI

Wołowina z kurkami 50 dkg wołowiny bez kości (łopatka, krzyżowa, pręga),2 dkg mąki, tłuszcz, 10 dkg cebuli, 25 dkg kurek,10 dkg słoniny, 100 mi śmietany, natka pietruszki, sól, pieprz i papryka mielona do smaku.Mięso umyć, wyżyłować, pokrajać w kostkę, posypać przyprawa­mi i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Cebulę i kurki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę. Słoninę pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę i kurki, podsmażyć i dusić kilka minut. Na­stępnie dodać do mięsa pod koniec duszenia razem ze śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką, doprawić do smaku i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone