WYROBY Z CIASTA PIECZONEGO

Zbyt szybkie powstawanie rumianej skórki utrudnia dostęp ciepła do głębszych warstw wyro­bu, w wyniku czego nie zetnie się całkowicie gluten. Ciasto w takim przypadku po ostudzeniu opada, skórka odstaje, a wewnątrz two­rzy się zakalec. Nie należy zbyt długo przetrzymywać ciasta w pie­karniku, gdyż powoduje to nadmierne odparowanie wody, a także zmianę smaku, ściemnienie ciasta i nadmierny ubytek jego masy. Łącząc różne rodzaje ciast z dodatkami lub nadzieniami, w których skład wchodzą grzyby możemy wypiekać najrozmaitsze dania. Wśród wyrobów z ciasta pieczonego dużą popularnością cieszą się. krusztadki, kulebiaki, paszteciki, pizza, ptysie, tarteletki, torty. 

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone