ZALEWY I ZAPRAWY DO MIĘS

Do domo­wych metod konserwowania mięsa zalicza się stosowanie zapraw i zalew, przechowywanie w kwaśnym mleku oraz peklowanie. Wy­bór jednej z nich zależy od przeznaczenia mięsa, czasu jego przecho­wywania, rodzaju mięsa lub części tuszy. Oto kilka przykładowych przepisów na zalewy i zaprawy. Zalewa z octu do mięsa: 8 dkg cebuli, 250 ml wody, 250 ml octu, sól, ‚ukier, liść laurowy i ziele angielskie do smaku. Cebulę obrać, opłu- cać, pokrajać w półplasterki, zalać wodą i octem, dodać przyprawy, zagotować. Zalewa do pieklowatiia mięsa: 1/2 1 wody, 5 dkg soli, 1/2 dkg cukru, iść laurowy, ziele angielskie, goździki, kolendra i rozmaryn do maku, 1/2 dkg saletry. Wodę zagotować z przyprawami, wystudzić, >ołączyć z saletrą.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone