Znaczenie przypraw w sztuce kulinarnej

Bardzo ważną rolę w kuchni mają przyprawy. Najczęściej stosujemy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, może jeszcze cynamon, imbir, paprykę i czosnek. A co z pozostałymi? Często po prostu o nich zapominamy, nie znamy lub nie wiemy jak tzn. do czego je stosować. Tymczasem przypraw dostępnych na naszym rynku jest znacznie więcej i co najważniejsze nie są one, jak to dawniej bywało na wagę złota. Nie trzeba też ich sprowadzać z bardzo odległych krain. Są w zasięgu ręki, z reguły w każdym sklepie. Jeśli chodzi o te mniej znane to zacznijmy od anyżu. Wysuszone owoce biedrzeńca anyżu o charakterystycznym zapachu i słodko- kwaśnym smaku stosuje się do najczęściej do wypieku chleba i niektórych ciast, przyprawia się nim także wódkę (powstaje anyżówka). Pochodzący z Indii kardamon ma korzenną woń i bardzo pikantny smak. Można go stosować do niektórych gatunków kiełbas i pasztetów oraz potraw z kury, podobnie jak kolendrę. Do najdroższych i najdelikatniejszych przypraw należy szafran. Ma żółty kolor i zastosowanie do ciast, ryżu, pieczywa, zup.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

© Wszelkie prawa zastrzeżone