ZRAZY CIELĘCE PO MAŁOPOLSKU I WĘGIERSKU

Zrazy cielęce po małopolsku 50 dkg cielęciny bez kości (frykando), 2 dkg mąki, tłuszcz, 3 dkg grzybów suszonych, 10 dkg śliwek suszonych, 150 ml śmietany, 10 dkg cytryn, sólpieprz do smaku.Zrazy przygotować jak zrazy cielęce po angielsku, podsmażyć. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i drobno posieka,ć. Śliwki umyć, namoczyć, ugotować i przetrzeć, dodać do zrazów razem ze śmietaną, grzybami oraz umytą, sparzoną, obraną ze skórki i po­krajaną w półplasterki cytryną, dusić 6-8 minut na małym ogniu, doprawić do smaku. Podawać z kaszą krakowską i surówkami.Zrazy cielęce po węgiersku 50 dkg cielęciny bez kości (frykando), 2 dkg mąki, tłuszcz, 15 dkg strąków papryki, 15 dkg pieczarek.10 dkg boczku wędzonego, 100 ml śmietany,5 dkg ketchupu, sól, pieprz, papryka mielona i kminek do smaku.Zrazy przygotować jak zrazy cielęce po angielsku, podsmażyć. Paprykę oczyścić, opłukać, podpiec w piekarniku, obrać ze skórki, zemleć. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki. Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać pieczarki, usmażyć, połączyć ze zrazami, papryką, śmietaną, ketchupem i przyprawami, dusić około 6 minut na małym ogniu, doprawić do smaku.Podawać z kluskami i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone