ZRAZY CIELĘCE ZAWIJANE PO KASZTELAŃSKU

Zrazy cielęce zawijane po kasztelańsku 50 dkg cielęciny bez kości (frykando), 4 cienkie płaty słoniny, 4 cienkie płaty szynki, 10 dkg pieczarek, tłuszcz, 2 jaja ugotowane na twardo, natka pietruszki,2 dkg mąki, 10 dkg cebuli, sól i pieprz do smaku.Zrazy przygotować jak zrazy cielęce „Maksymilian”. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, połączyć ze zmielo­nymi jajami i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Na przygotowane mięso położyć plastry słoniny i szynki oraz nadzie­nie, zawinąć w ruloniki, obwiązać nitką, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z cebulą pokrajaną w kostkę, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem często mieszając. Miękkie zrazy wyjąć, sos przetrzeć i doprawić do smaku.Zrazy polać sosem, podawać z kaszą gryczaną i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone