ZRAZY WOŁOWE PO NELSOŃSKU

Zrazy wołowe po nelsońsku 50 dkg wołowiny bez kości (zrazowa), 1 dkg mąki, tłuszcz, 8 dkg cebuli, 2 dkg mąki, 250 ml wywaru z kości, 2 dkg grzybów suszonych, 100 ml śmietany, 60-80 dkg ziemniaków, sól, pieprz, gałka muszkatołowa,przyprawa do zup do smaku.Zrazy przygotować jak zrazy wołowe po chłopsku, posypać przy­prawami i mąką, zrumienić, skropić wodą i dusić na półmiękko. Cebulę obrać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać mąkę, zrumienić, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, za­gotować, dodać namoczone i pokrajane w paseczki grzyby, goto­wać kilka minut, wlać śmietanę, doprawić do smaku. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w cząstki, zalać wrzącą osoloną wodą, gotować kilka minut, odcedzić, odsączyć, ułożyć w naczyniu przekładając zrazami, polać sosem i dusić do miękkości potrząsa­jąc od czasu do czasu naczyniem, doprawić do smaku.Podawać z ogórkami kwaszonymi i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone