ZRAZY WOŁOWE ZAWIJANE A’LA FOIX

Zrazy wołowe zawijane „Foix” 50 dkg polędwicy wołowej, 2 dkg grzybów suszonych,1 dkg ryżu, 5 dkg cebuli, tłuszcz, natka pietruszki,1 dkg mąki, 100 ml śmietany, sól i curry do smaku.Mięso przygotować jak poprzednio. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokrajać w paseczki. Ryż opłukać, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, gotować 6-8 minut, odcedzić, osączyć. Ce­bulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, połączyć z ryżem, grzybami i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Na­stępnie rozłożyć na przygotowanym mięsie, zawinąć, obwiązać nitką, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrza­nym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykry­ciem. Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką, doprawić do smaku.Podawać z ziemniakami, kalafiorem i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone