ZRAZY WOŁOWE ZAWIJANE A’LA POTOCKI

Zrazy wołowe zawijane „a la Potocki” 50 dkg wołowiny bez kości (zrazowa), 4 dkg grzybów suszonych, 6-8 dkg szynki wędzonej, 2 dkg kaparów, | natka pietruszki, 2 dkg mąki, tłuszcz, 100 ml śmietany, sól, pieprz i przyprawa do zup do smaku.Mięso umyć, wyżyłować, pokrajać ukośnie w poprzek włókien na 4 szerokie plastry, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą na cienkie płaty, posypać przyprawami i pozostawić w chłodziarce na 30 mi­nut. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokrajać w paseczki ra­zem z szynką, połączyć z opłukanymi kaparami i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Następnie rozłożyć na przygoto­wane płaty mięsa, zawinąć, obwiązać nitką, posypać przyprawami,mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wywarem ; z grzybów i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką, doprawić do smaku.Podawać z ziemniakami i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone