ZRAZY WOŁOWE ZAWIJANE PO STAROPOLSKU

Zrazy wołowe zawijane po staropolsku 50 dkg wołowiny bez kości (zrazowa), 2 dkg grzybów suszonych, 10 dkg kaszy gryczanej ugotowanej na półsypko, żółtko, 2 dkg mąki, tłuszcz,1 dkg koncentratu pomidorowego, sól, pieprz i przyprawa do zup do smaku.Mięso przygotować jak zrazy wołowe zawijane „a la Petocki”. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokrajać w paseczki, połą­czyć z kaszą i żółtkiem, doprawić do smaku. Następnie rozłożyć na przygotowane płaty mięsa, zawinąć, obwiązać nitką, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skro­pić wodą i dusić na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać kon­centrat pomidorowy oraz pozostałą mąkę wymieszaną z małą iloś­cią zimnej wody, doprawić do smaku.Podawać z ziemniakami, ogórkami kwaszonymi i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone