ZRAZY WOŁOWE ZAWIJANE Z PIECZARKAMI

Zrazy wołowe zawijane z pieczarkami 50 dkg wołowiny bez kości (zrazowa), 5 dkg cebuli,15 dkg pieczarek, tłuszcz, żółtko, natka pietruszki,1-2 dkg bułki tartej, 2 dkg mąki, kieliszek białego wytrawnego wina, 100 ml śmietany, sól, pieprz i przyprawa do zup do smaku.Mięso przygotować jak na zrazy wołowe zawijane „a la Potocki”. Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z żółtkami i posiekaną natką pietruszki oraz bułką tartą, doprawić do smaku. Następnie zawinąć nadzienie w przygotowane płaty mięsa, obwiązać nitką, posypać przyprawami i mąką, zrumie­nić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia wlać wino. Pozostałą mąkę wymieszać ze śmietaną, wlać do zrazów, chwilę poddusić, doprawić do smaku.Podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną, ogórkiem kwaszonym i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam! Jestem Mateusz i zapraszam Cię do lektury moich wpisów! Znajdziesz tu wiele ciekawostek i informacji odnośnie kuchni 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone